Arbetsresa till Helsingfors

Idag på den internationella handikappdagen den 3 december har jag hållt föredrag i Helsingfors om stöden på svensk arbetsmarknad. Jag anlända vid lunch igår och möttes upp av min värd Marko.

Han hade som jag läst anteopologi och vi kom in på teorier om resandefolket. Han försökte komma på namnet på en svensk kvinna som brukar representera resande. ”Långt ljust hår och whiskyröst”, enligt Marko. Jag har inte en aning – nån som vet vem det kan vara?

Medan rysskylan – den berömda – drog in över den österländska huvudstaden besåg jag Kiasma som är museum för modern konst. Jag tyckte det var trivsamt och bra med korta förklarande texter om varje konstverk. Man behövde inte känna sig dum. Jag såg heller inte en massa vakter gå mellan rummen med sina skramlande nyckelknippor. Dessa skapar obehaglig stämning tycker jag. När jag var på ett museum i Colombia i somras kunde man inte ens luta sig fram för att studera någon detalj förrän larmet tjöt. Men antagligen fanns övervakningskameror…

Jag fastnade för fotografier från en kyrkogård i Milano och från Shinyukus pendeltågsstation i Japan. Eskildsens foton av romer var lite stereotypa men vackra. I ett rum kunde man ”pluppa” sin hemstad, favoritfärg och ålder. Kul med interaktivitet men inte så high tech kanske. Väldigt många stockholmare hade varit där iallafall. Fler än helsingforsare tror jag.

På kvällen bjöds jag på julkonsert i Tempelkyrkan som är insprängd i ett berg och byggd 1969. Från Linköpings stiftsgrupps resa till Helsingfors 1992 mindes jag koppartaket som är ganska platt men skapar känslan av en kupol. Av 20 julsånger, förlåt adventssånger, var två på estniska och en på ”ärans och hjältarnas” tungomål. Finland är väl det enda land i världen där svenska är officiellt språk… Tror inte vi har det begreppet i Sverige, men det kanske är fel.

Dagen avslutades på Hotel Helkas restaurang som bjöd på Alvar Aaltos inredning och det yppersta från det finska köket. Jag tog harsoppa till förrätt och renstek som huvudmål. När servitören kom med vinet utvaldes jag att smaka av. Ser jag ut som en konnässör eller finns det någon regel (om att välja den yngste)?

Konferensen gick bra, men nästa gång ska jag prata lite friare och inte ha så mycket Powerpointtext. Det blev iallafall tid för frågor och det tycker jag är det viktigaste. I övrigt var det mycket information om stödsystemen på arbetsmarknaden i Finland, Estland och Danmark. Återstår att se hur all denna kunskap ska användas både av projektägaren och i mitt eget projektarbete.

Före avresa bjöd Marko på glögg och karelska piroger på ett ställe som skulle påminna om en skogshuggarkoja. Tangotonerna följde oss ut på senatstorget där katedralen tronade vit som en bakelse. Hemresan gick sedan fint men kylan hängde visst med hem. God natt!

20121203-225435.jpg

 

20121203-225519.jpg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s