När blir det fred i Colombia?

Idag den 9 april är det 65 år sedan den karismatiske presidentkandidaten Jorge Eliécer Gaitán mördades i Colombias huvudstad Bogotá. Ett mord, som brukar anges som startpunkten för upplopp i huvudstaden (el bogotazo) och de följande årens inbördeskrig (la violencia) mellan liberaler och konservativa.

Troligtvis begicks mordet, som skedde i slutet av valkampanjen, av en psykiskt sjuk man. Men det har spekulerats i att andra låg bakom – allt från CIA till Fidel Castro, som faktiskt var i stan då.

Colombia har till skillnad från andra länder i regionen nästan alltid haft demokratiska val, förutom vid Rojas Pinillas diktatur mellan 1953 och 1957. Men demokratin som följde hade sina begränsningar. En överenskommelse mellan liberaler och konservativa gjorde att makten alternerade mellan dessa båda partier.

Grupperna till vänster stod alltså utanför det politiska systemet och det är en viktig orsak till bildandet av gerillarörelser som FARC (Colombias revolutionära armé) och ELN (Nationella befrielsearmén).

En annan orsak är traditionen av våld som funnits sedan kolonialtiden. Colombia hade under lång tid som självständig stat heller ingen stark nationell armé. Det var ett politiskt ställningstagande, men lämnade utrymme för olika privata miliser och andra väpnade grupper.

Idag är det annorlunda. Genom stöd från USA har Colombia regionens starkaste militärmakt. Fast fred skapas inte med militära medel. Därför hålls nu fredsförhandlingar mellan regeringen och FARC. Den första rundan avslutas nästa vecka.

Francisco Galán tror att just idag kommer miljontals människor gå ut och demonstrera för fred i Colombia. Galán var under 35 år aktiv i ELN-gerillan, bland annat som talesperson. Numera arbetar han för fred i Colombia.

Idag besökte han Sveriges riksdag och jag råkade vara där. Följ bloggen så ska jag senare i veckan berätta vad han sa.

20130409-190211.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s