Jeziderna

Berget Sinjar

Berget Sinjar

Jeziderna i norra Irak utsätts nu för ett försök till folkmord. Men det är inte första gången denna minoritet förföljs. Själva räknar jeziderna 72 massakrer genom historien, och genomlider alltså nu den 73:e. Upp mot 50 000 befinner sig på berget Sinjar där jeziderna har en gammal helgedom.

En annan fruktansvärd massaker inträffade den 14 augusti 2007 då Al-Qaeda körde in tonvis med sprängmedel i två jezidiska byar. Enligt Röda halvmånen dog 800 och dubbelt så många skadades – det största enskilda attentatet under det senaste decenniet i Irak.

Jezidernas antal har minskat det senaste seklet. Kanske finns någon miljon runt om i världen, varav några hundratusen i norra Iraks kurdiska del. För Sverige rapporteras 4 000. Jeziderna talar kurmandj-kurdiska och arabiska.

Jeziderna värnar sitt oberoende. Under folkmordet på armenierna 1915 gav de skydd åt de kristna och vägrade enligt en berättelse jag hittar på nätet att lämna ut dem till de osmanska härskarna.

Att jeziderna blev Islamiska statens första offer hänger nog samman med ett missförstånd kring den jezidiska religionen, som har gamla influenser från zoroastrism, manikeism och gnosticism.

Jeziderna vördar sju änglar (varav två kvinnliga), där påfågelsängeln Melek Taus är den ledande. Ett annat namn på Melek Taus är Shaytan och förmodligen därför har jeziderna misstagits som ”djävulsdyrkare”.

Vad som triggade det svenska operametalbandet Therion till den mäktiga låten Melek Taus (och några andra ”jezidlåtar”) vet jag inte riktigt. Videon är rik på jezidiska symboler som ljus, ormar och påfågelsögon.

Templet i Lalish

Templet i Lalish

Varje sommar hålls en sjudagarsfest vid templet i Lalish, där Melek Taus-avataren Adī ibn Musāfir al-Umawī ligger begravd (död 1162). På bilden syns ett tempelkomplex med spetsiga torn i tegel.

På en amatörfilm om jeziderna framträder fridfulla människor (till panflöjtskomp) med respekt för det heliga. Min önskan är att de skulle bemötas med samma respekt och att deras unika kulturskatter skonas!

(uppgifterna saxade ur Wikipedias hav av kunskap)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s